Συχνές Ερωτήσεις

Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την αγορά και εξυπηρέτηση σας.

Το πελματογράφημα ή κινητική ανάλυση βάδισης (στατική και δυναμική) είναι μία διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και καθιστά αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων. Μετρα τον τρόπο που στεκόμαστε και τον τρόπο που βαδίζουμε.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται από την μέτρηση των πελματιαίων πιέσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση καθώς και για τους μετέπειτα χειρισμούς (θεραπεία) σε ασθενείς με μεγάλη ποικιλία διαταραχών του ποδιού, που συνδέονται με νευρολογικές ή/και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες οι οποίες προσβάλλουν παιδιά και ενήλικες. Είναι σημαντική η εξέταση των πελματιαίων πιέσεων όχι μόνο σαν υποστήριξη της εκάστοτε διάγνωσης (evidence based practice), αλλά πολύ περισσότερο σαν οδηγός της εκάστοτε θεραπείας. Συμπληρωματικά, και ο ίδιος ο ασθενής εκπαιδεύεται καλύτερα, κατανοώντας, με γραφικές παραστάσεις την πάθηση του η/και την πρόοδο του, με αποτέλεσμα να βοηθάει περισσότερο τον θεράποντα εξεταστή. Όσοι επαγγελματίες υγείας ασχολούνται με την διάγνωση και την θεραπεία παθολογικών καταστάσεων που προσβάλουν τον άκρο πόδα, την στάση και την βάδιση σίγουρα θα έβρισκαν χρήσιμες τις πληροφορίες που δίνονται μέσω πελματογραφήματος.

Παθήσεις λοιπόν όπως πλατυποδία, βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι), μεταταρσαλγία, διαβητικό πόδι, ρευματοειδές πόδι, νευρολογικό πόδι, παθήσεις των γονάτων (ραιβογονία, βλαισογονία), αθλητικές κακώσεις μπορούν να διαγνωσθούν και να σχεδιαστεί η θεραπεία τους, όπως επίσης μπορούμε να μελετήσουμε και το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα χειρουργικών παρεμβάσεων.

Τα πέλματα χρησιμεύουν στην διόρθωση εύκαμπτων ανατομικών παραλλαγών των κάτω άκρων όπως πλατυποδία, βλαισοπλατυποδία, κοιλοποδία, ανισοσκελία ραιβογονία βλαισογονία,. Χρησιμεύουν στην αποφόρτιση υψηλών πιέσεων όπως σε μεταταρσαλγια, πελματιαία απονεύρωση (άκανθα πτέρνας), καταφυτικη τενοντίτιδα, όπως σε Αχίλλειο, οπίσθιο κνημιαίος, ακόμη και σε σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας καθώς και σε αποφόρτιση σε οστά που πάσχουν από οστικά οιδήματα και μετά από επεμβάσεις που απαιτούν μακροχρόνια εξατομικευμένη αποφόρτιση.

Τα σωστά πέλματα που αντιμετωπίζουν παθήσεις και ανατομικές παραλλαγές του ατόμου κατασκευάζονται μόνο εξατομικευμένα για την συγκεκριμένη πάθηση και για το συγκεκριμένο άτομο μετά από πελματογράφημα και μετά από οδηγίες του θεραπευτή. Μόνο τότε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά την πάθηση κάθε ασθενής είναι μοναδικός καθώς και ο τρόπος που βαδίζει.

Τα πέλματα τοποθετούνται σε άνετα υποδήματα βγάζοντας τον πάτο που έχει μέσα το υπόδημα, αν αυτός ο πάτος πέλμα υπάρχει, επίσης υπάρχουν ειδικά υποδήματα, σανδάλια και παντόφλες ( extra depth) με αποσπώμενο πάτο.

Υπάρχουν ειδικά υποδήματα, σανδάλια και παντόφλες (extra depth) με αποσπώμενο πάτο, ρωτήστε ένα αντιπρόσωπο της COMEX ή δείτε στο site μας.

Συνήθως τα πέλματα με ανατομικές παραλλαγές στα παιδιά ξεκινούν να φοριούνται από την ηλικία των 4 ετών όπου και αρχίζει η ανάπτυξη της ποδικής καμάρας.

Οι ασθενείς με διαβήτη ή ακόμη και προδιαβήτη πρέπει να φορούν πάντοτε πέλματα διότι αναπτύσσουν διαβητική νευροπάθεια με απώλεια της αισθητικότητας του πέλματος και πολλές φορές παρουσιάζουν υψηλές φορτίσεις σε σημεία του πέλματος που χρήζουν οπωσδήποτε αποφόρτισης για να μην δημιουργηθούν έλκη. Εδώ χρησιμεύουν τα εξατομικευμένα και πάλι μετά από πελματογράφημα accommodative orthotics.

Η διάρκεια εξαρτάται από την χρήση βέβαια και την ποιότητα του υλικού κατασκευής, συνήθως κρατάνε για ένα έτος, οι αθλητές σίγουρα φθείρουν τα πέλματα πιο νωρίς. Χρήζουν καλού αερισμού και μπορούν πλένονται στο πλυντήριο.

el